Wednesday, January 22

Stiati ca: Grecia Antica, asa cum nu ai mai vazut-o pana acum

Grecii antici si Grecia Antica au surprins dintotdeauna. Si nu neaparat prin cultura si civilizatie, societate, cat prin inventivitate, gandire, creativitate si muulta imaginatie. Grecia Antica are multe fete ce abia asteapta sa fie descoperite cu fiecare lectura si fiecare vizita in Grecia de astazi. Ca sa descoperi o particica din Grecia Antica nu ai de facuta decat sa stai comod si sa parcurgi lista propusa astazi spre lectura.

Apa adaugata in vin. Grecii antici adorau vinul. De altfel vinul se afla la originea culturii grecesti antice. Doar ca vinul era prea bun si era pentru zeitati mai mult. Asa ca muritorii de rand nu aveau voie sa se imbete. Zeul Dionis putea bea vin fara apa si fara sa se imbete. In rest lumea de atunci punea apa in vin ca sa nu fie prea „tare” si sa nu atraga pedeapsa zeilor. Cei care beau totusi vin fara apa riscau sa fie violenti si sa isi piarda si mintile. Iarna, ca sa se faca economie la apa, se punea zapada in vin, cu ratia jumatate vin, jumatate apa sau zapada.  

Mama tuturor monstruozitatilor grecesti. Echidna era considerata mama monstrilor din mitologie, era jumatate femeie, jumatate sarpe. Partenerul sau Typhon, alaturi de ea, au incercat sa il dea jos de pe tronul sau mult prea mare pentru el pe Zeus. Zeus nu s-a lasat asa de usor dat jos de pe tron si a folosit tunetele sale nemiloase si trasnetele pentru a pedepsi cuplul. Sub muntele Etna ar fi fost ingropat partenerul Echidnei. Urmasii ei au tot incercat sa infrunte eroii vremurilor, unii au reusit, altii nu.

Pietre pe post de hartie igienica. Nu prea ai aveai de unde sa iei hartie igienica in Grecia Antica. Asa ca grecii foloseau pietre, pietricele, bucati de ceramica in scopuri ce tineau de igiena corporala. Nu se stie exact cum se foloseau aceste pietre si ce efect aveau asupra tesuturilor foarte fine din zona genitala sau anala, dar din cate stim nimeni nu a murit de la folosirea lor sau nu a avut hemoroizi-sau poate ca toata lumea avea probleme dupa ce tot folosea pietre si pietricele mai mereu.

Vederea grecilor antici nu era asa de buna. Homer, in Iliada si Odiseea, descrie Marea Mediterana ca fiind neagra ca vinul. Homer tot folosea cam aceleasi culori in orice fel de descrieri, desi obiectele si lucrurile din jurul sau aratau cu totul diferit. Culorile nu erau vazute asa cum le vedem noi astazi si in Grecia Antica si din cate se pare grecii aveau probleme cu distingerea lor, poate erau si daltonisti sau aveau alte astfel de probleme cu vederea. Ideea e ca grecii antici descriau si vedeau culorile doar in functie de lucrurile, obiectele, fenomenele care le produceau. Nu aveai rosu pentru foc, aveai colorat ca focul si tot asa. Abstractizarea culorilor a aparut de abia in vremurile moderne, in Grecia Antica nu aveai asa ceva.

Parul era un element cheie pentru afirmarea statutului in societate. La barbati barba era simbol al prestigiului. Era chiar o competitie intre barbati care incercau sa arate foarte bine si sa aiba chiar si parul corporal aranjat mai ceva ca femeile. Barba era simbol al barbatiei si al intelepciunii. Spartanii pedepseau barbatii care se radeau, ii considerau lasi. Parul era elementul cel mai de pret produs de corpul uman. Cand era lung nu era o problema, era semn al intelepciunii. Si ceva interesant: daca mergi in Grecia astazi vei observa ca majoritatea barbatilor are inca par facial si in general par destul de mult corporal si la nivelul capului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *