Saturday, April 13

Fobii atipice si ciudate pe care s-ar putea sa le ai si tu

E normal sa ne fie frica de un caine, de un cutremur, de un incediu. Insa frica e dusa la un alt nivel cand discutam despre fobii. Fobiile au la baza niste frici extreme si anxietatea de multe ori si apar fie in copilarie si raman cu noi toata viata, fie in anumite momente ale vietii cand trecem peste niste experiente ce ne marcheaza si sunt baza fobiilor. Cele mai ciudate si mai interesante fobii din lume le vei descoperi in lista de mai jos.

Arachibutyrophobia. E printre cele mai ciudate, dar si mai realiste fobii atipice. Descrie teama de a nu se lipi untul de arahide de cerul gurii atunci cand il consumi. Teama e asa de mare incat eviti sa mananci asa ceva sau vei consuma cantitati extrem de mici din deliciosul unt de arahide sau orice are consistenta aceasta. Ea a derivat, cel mai probabil, din fobii legate de lucrurile lipicioase sau din cele legate de inecat. Alergiile frecvente sau accidentele in care ai ajuns sa ai lipit pe cerul gurii si unt de arahide pot sa agraveze teama imensa de substanta lipicioasa, dar foarte buna.

Nomofobia. O simtim pe pielea noastra, o cunoastem, dar poate nu suntem constienti de ea. Discutam despre nomofobie sau teama de a nu ramane fara telefonul mobil smart. Daca ai telefonul cu bateria spre zero sau nu il ai langa tine, cand nu ai semnal te confrunti imediat cu nomofobia. Devii anxios, te panichezi extrem de tare, esti dependent de telefon si asta spune totul. Esti obsedat de telefon, ti-e teama sa nu pierzi vreun apel, mesaj, vreun Like.

Aritmofobia. S-ar putea sa fi suferit de ea in scoala sau chiar si dupa ce ai terminat cu ea. E teama de numere. La modul serios vorbind e o teama extrem de mare si greu de controlat de numere si orice are legatura cu ele. Nu ai cum sa faci calcule, sa lucrezi cu numere, ai anxietate la cote alarmante, ti-e frica de ele. Practic eviti numerele si asa iti complici si mai tare viata, dar complici si viata celorlalti. Nu e vorba aici de teama de a vedea un numar undeva afisat, e vorba de teama de a lucra efectiv cu numerele.

Plutofobia. E destul de comuna si o poti avea si tu fara sa stii. Plutofobia e teama de bani si de avere. Da, toata lumea vrea sa ii aiba si sa fie cat mai multi, dar sunt si unii oameni care nu prea vor sa ii vada in fata ochilor si sa ii aiba in buzunar in numar prea mare. Cei care au deja fobia fie se tem de oamenii bogati, fie nu vor sa ajunga bogati. Nu suporta sa aiba banii pe mana mai multi si sa faca orice cu ei. Ajungi sa iti sabotezi cariera si locul de munca doar ca sa nu castigi foarte multi bani. La baza fobiei sta teama de a nu fi jefuit sau de a nu trebuie sa faci fata problemelor care deriva din prezenta unei sume mai mari in buzunarul tau.

Ablutofobia. Poti sa spui ca o astfel de fobie o cam au foarte multi oameni astazi. E teama de baie, de spalat, de curatarea corpului. E comuna in copilarie, dar se rezolva pe masura ce crestem. Uneori ramane cu noi si in viata de adult. Izolarea sociala e urmarea firesca de vreme ce nu te speli si mirosi urat. Anxietatea si teama de baie e atat de mare incat rezultatele nespalatului palesc in fata lucrurilor pe care le simti. Teama de a nu te uda sau niste experiente traumatice cu imbaiatul din trecut ar sta la baza fobiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *