Wednesday, April 30

Traditii pe cale de disparitie

Traditiile si obiceiurile din anumite culturi sunt transmise din generatie in generatie. Tradiile nu sunt doar frumoase, sunt esentiale pentru cultura si pentru continuitatea culturala locala si regionala. In fiecare tara sunt oameni si chiar autoritati care incearca sa pastreze tot ce tine de traditie si de cultura, de obiceiuri, insa nu se reuseste de fiecare data. Asa se face ca multe traditii din anumite culturi, exceptional de frumoase si de interesante, sunt pe cale de disparitie deja. 6 traditii aflate in pericol de extinctie, de disparitie va sunt prezentate in continuarea acestui articol.

Desene in nisip, sol, cenusa, Vanuatu. Artistii din arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud s-au ocupat de crearea de mesaje efemere in cenusa de la foc sau in sol vulcanic negreu. Cu ajutorul lor se ilustrau povesti, se adaugau informatii, puteau fi si mesaje simple sau semnaturi, obiecte pentru contemplare. Din pacate, odata cu trecerea generatiilor parte din aceste traditii si obiceiuri se pierd si tinerii nu mai sunt dispusi sa invete de la cei mai in varsta.

Procesiunea saritului, Echternach. Daca sa sari alaturi de 13.000 de oameni suna bine e cazul sa te indrepti spre orasul medieval Echternach, Luxembourg. Evenimentul face parte dintr-un mare eveniment religios, festival. Secretul ca sa poti sari impreuna ca atate mii de oameni consta in bucata de panza, de material inpaturita tinuta de dansatorii aflati in fiecare rau. Stilul dansului difera, belgienii sunt ceva mai relaxati decat cei cu origini germane. Din pacate, aceste tipuri de evenimente se pierd daca nu sunt continuate si de catre tineri.

Teatrul cu papusi si umbre, China. E poate cea mai interesanta forma de teatru din acea parte de lume. Papusile interesante sunt manevrate cu maiestrie de profesionisti si umbrele lor ofera si un alt spectacol in afara de cel obisnuit. Papusarii canta, pot face spectacol, intreg spectacolul e pe cale de disparitia si traditia in sine e amenintata odata cu tehnologia moderna si cu societatea moderna. Istoria culturala, credintele sociale inca mai tin in viata aceste traditii unicat si vedem in anumite locuri continuare spectacolelor de demult.

Fabricarea turtei dulci, Croatia. Turta dulce a devenit in timp un simbol al Croatiei, face parte din identitatea tarii. Procesul de fabricare al turtei dulci e si asa dificil, dar fiecare bucatar trebuie sa decoreze turta ducle intr-un anumit mod cu imagini micute, mesaje, motive ce apartin culturii croate si oglinzi. Niciun festival sau nunta din Croatia nu incepe pana nu exista provizii suficient de mari de turta dulce delicioasa si aromata, cu un miros fantastic.

Festivalul luptelor libere cu ulei, Turcia. In ultimele 700 de ani, luptatorii pehlivan calatoresc la Edirne in Turcia pentru Kirkpinar, un festival de lupte libere cu ulei. Luptele sunt dificile pentru ca esti tot plin de ulei, castiga cine tine la pamant mai mult pe celalalt. Castigatorul saruta invinsul la final ca semn de recunostinta pentru joc si implicare si toata lumea pleaca fericita acasa, fara lupte prea incrancenate si fara rani.

Duelarea poetica Tsiattista. Imagineaza-ti o lupta rap. Si imagineaza-ti e o poezie greceasca-cipriota cu mandoline si vioare pe fundal. Performerii din Tsiattista improvizeaza rime si poezii pe teme specifice intr-un timp limitat. Scopul e simplu: sa castigi coroana simbolica si sa invingi oponentul cu cele mai tari rime si poezii, cuvinte aliniate intr-o maniera unica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *