Daca te duci in orice tara si oras din lume vei gasi o multime de obiceiurin locale pe care oamenii le respecta cu sfintenie. Pe unele le vei intelege, pe altele nu. Cultura influenteaza si obiceiurile, la fel si civilizatia, societatea respectiva unde apar. Cele mai ciudate obiceiuri din culturile lumii sunt si cele mai interesante si mai frumoase. Cateva dintre aceste obiceiuri si povestea din spatele lor le vei putea descoperi chiar astazi in randurile ce urmeaza.
Tomatina, Spania. Toata lumea stie de acum de Tomatina, cea mai mare lupta cu rosii, tomate. De unde vine totusi aceasta sarbatoare a tomatelor si a aruncatului cu ele? Se crede ca prin 1945 au inceput sa arunce oamenii care nu faceau parte din parada gigantes y cabezudos in cei care erau deja parte din ea ca forma de protest. Buñol, Spania e locul unde are loc festivalul respectiv in ultima zi de miercuri din august. Lumea arunca cu tomate, tone intregi, se lovesc si se distreaza cu tomatele si totul se transforma intr-o mare de rosu si de mirosuri de bulion de nu poti sta langa oameni.
Spargerea nucilor de cocos de craniul oamenilor, India. In partile sudice ale Indiei exista un obicei de secole in care nucile de cocos sunt crapate fix de capul oamenilor. Traditiile sunt deja o obsesie pentru localnici, si desi au fost atentionati oamenii continua sa isi dea cu nucile in cap si astazi. Adeptii hinduismului se aduna la biserica si preotul le tot sparge in cap nuci de cocos ca sa aiba succes si sa fie sanatosi. Dupa spargerea nucilor de cocos oamenii pleaca un pic defazati, dar cu speranta ca le va merge bine in viata.
Festivalul oualor, Bosnia. In Zenica, Bosnia, inceputul sezonului inseamna si un tribut adus oualor prajite Čimburijada. In ziua respectiva se gateste o omleta uriasa din multe oua in parcul orasului, aproape de rau. Restul zilei, dupa ce se mananca din omleta de dimineata se tot sarbatoreste si se fac gratare, se sare in rau. Deci e party toata ziua si totul incepe cu oua, cat mai multe ora prajite bine in tigaia imensa.
Aruncatul cu scortisoara in tinerii de 25 de ani, Danemarca. Daca te-a prins 25 de ani si nu esti casatorit nu doar ca vei ramane de Sfantul Valentin singur cuc, dar vei indura si aruncatul de pulbere de scortisoara in tine. Cine arunca in tine cu scortisoara? Prietenii, evident, plus familia ta. E obligatoriu sa se faca asa daca femeia sau barbatul are deja 25 de ani si tot singur, singura ramane. La inceput se da cu apa pe ei, dupa care se arunca cat de multa scortisoara pana cand sunt plini din cap pana in picioare. Traditia e veche de sute de ani si nu e o forma de pedepsire sau de a te face de rusine, ci doar asa e obiceiul.
Festivalul bufetului pentru maimute, Thailanda. In ultima duminica din noiembrie se intampla ceva spectacular in templul Phra Prang Sam Yot din Lopburi. Se lasa cu petrecere mare si cu mese intinse, dar nu pentru oameni, ci pentru maimute. Cele din specia macac sunt invitatii la ospat. Sunt dansuri in care oamenii se costumeaza in maimute, la deschiderea ceremoniilor, turnuri din fructe si legume pe care se tot catara maimutelele sunt realizate cu multa migala, dupa care toate maimutele incep sa se infrupte din delicatesele pline de vitamine, spre bucuria oamenilor.
Polterabend, Germania. Cu o zi inainte de casatorie, mirele si mireasa au ceva important de facut. E o petrecere mare organizata cu rude si cu prieteni, toti se aduna in fata casei si… incep sa se sparga diverse lucruri, de la vesela la gresie, faianta, tot ce prinzi, ca sa faci cat mai mult zgomot-aduce noroc zgomotul si acest obicei. Dupa ce s-a spart tot ce s-a putut mirele si mireasa colaboreaza ca sa stranga tot in pregatire pentru viitorul impreuna.