Wednesday, September 11

O eroare regretabilă

Revista Vatra, publicaţie de tradiţie şi prestigiu (înfiinţată în 1894 de Caragiale, Slavici şi Coşbuc la Bucureşti, cu serie nouă, din 1971, la Târgu Mureş) e o revistă prin esenţa ei democratică, astfel încât dezavuăm şi descurajăm orice text, mesaj sau act de antisemitism,
xenofobie sau ură. Cititorii revistei știu că Vatra  e una dintre publicațiile culturale care a militat constant pentru dialogul intercultural, pentru respectul acordat culturii și drepturilor minorităților din România și pentru promovarea lor, atît prin traduceri frecvente, cît și prin numere tematice dedicate anume literaturii și culturii acestora. Vatra e una dintre revistele care a dedicat o atenție constantă literaturii scriitorilor evrei din România – dar și din Israel – și contribuției lor la literatura română, prin numere consacrate acestei problematici, precum și prin numere dedicate unor scriitori evrei reprezentativi (două numere dedicate operei lui Norman Manea, de pildă). Credem că puține alte reviste au fost mai dedicate acestui domeniu.

Revista și-a asumat principiile democrației culturale și le promovează continuu prin încurajarea dialogului dintre culturi și prin aprofundarea cunoașterii literaturilor realizate de confrații noștri considerați minoritari. Opiniile colaboratorilor noștri sînt libere – și sînt ale lor, nu ale redacției. Ne străduim să nu cenzurăm pe nimeni și să acordăm tuturor dreptul la opinie, dacă aceasta e argumentată. Se poate însă întîmpla ca unele opinii care trec dincolo de cadrul strict democratic să scape atenției noastre – cum s-a întîmplat recent cu unele opinii ale domnului Dan Culcer. Regretăm sincer și ne cerem iertare pentru că nu am fost atenți la referirile antisemite din articolul domniei sale, apărut în numărul 10-11/2023 al revistei noastre. Domnul Dan Culcer a fost membru fondator al seriei noi a revistei și a contribuit la definirea profilului ei pînă la plecarea sa din țară (dl. Culcer trăieşte la Paris din 1987). A fost colaborator constant al revistei și după 1989 și s-a remarcat îndeosebi prin articolele dedicate dialogului intercultural. Nu era de așteptat din partea domniei-sale o astfel de ieșire antisemită. Nu sîntem noi în măsură să-i spunem d-lui Culcer cum să gîndească, dar ne desolidarizăm în întregime de afirmaţii precum cele făcute în ultimul articol! Apariția lui e un accident cu totul şi cu totul regretabil pe care ni-l asumăm, asigurîndu-ne cititorii că ne vom spori atenția și exigența. Vom reveni asupra poziției asumate de revistă în această problematică printr-un editorial în nr. 1-2/ 2024.  

Iulian Boldea

Redactor șef revista Vatra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *