Corpul uman inca mai e un mister pentru lumea medicala si pentru oamenii de stiinta. Credem ca stim totul despre el, dar mai sunt multe de inteles si de descoperit. Pana acum am reusit sa intelegem multe dintre necunoscutele corpului nostru si sa ne dam seama ce se intampla cu noi datorita stiintei si medicinei. Cateva dintre aceste necunoscute intelese pana la urma sunt gata sa fie descoperite in randurile ce urmeaza.
Corpul uman are o inaltime mai mare dimineata. Dupa ce ne-am trezit din somn dimineata gravitatia incepe sa puna presiune pe cartilaje, care se compreseaza in coloana vertebrala si in genunchi si pe masura ce trece ziua devenim mai scunzi un pic. Cand astronautii se intorc din misiunile spatiale sunt mai inalti cu cativa centimetri pentru ca lipseste gravitatia in spatiu, insa isi revin la inaltimea normala dupa cateva saptamani de stat pe Pamant. De accea copiii se vor masura inainte de micul dejun ca sa vezi care e inaltimea lor reala.
Creierul uman e…gras. Creierul este cel mai gras organ din corpul uman, fiind format din 60% grasime. El are mereu nevoie de acizi grasi esentiali ca sa functioneze cum trebuie, orice fel de dezechilibre ducand la boli neurologice, ADHD sau boala Alzheimer, schizofrenie, depresie. Asa ca avem nevoie si de grasimi sanatoase si pentru restul organelor, dar mai ales pentru creier, ca sa ne bazam pe el pana la varste cat mai inaintate.
Creierul se micsoreaza dupa ce devii mama. La femei se intampla ce va ciudat cu organul gandirii dupa nastere. S-a observat ca mamicile care au nascut au creierul mai mic, mai putina materie cenusie in zonele raspunzatoare de semnalele sociale si de procesarea generala. Si nu doar mamele au creierul mai mic, ci si tatii, spun studii recente, dar la ei apar modificari in zonele ce au legatura cu functiile executive si cu procesele vizuale. Rolurile parentale asumate ar fi motivele pentru care apar aceste schimbari normale si sunt incurajate prin astfel de modificari.
Corpul uman pierde din oase pe masura ce se dezvolta. La nastere orice bebelus are cam 300 de oase in corp. Insa pe masura ce se indreapta spre maturitate corpul uman pierde din ele si ajunge la vreo 206. Bebelusii au mai multe oase micute si mai multe cartilaje ca sa poata sa stea in uter si sa fie nascuti, sa iasa intr-un final prin vagin in afara corpului uman. Pe masura ce se dezvolta in afara vietii intrauterine copiii ajung sa aiba aceste oase micute unite, de unde si numarul mai mic de oase.
Degetul mic e si cel mai voinic dintre toate, cel mai puternic. Degetul mic contribuie teoretic la jumatate din apucarea unui lucru, insa contributia sa ajunge pana la o treime. Inelarul si degetul mic impreuna asigura cam 54% din orice gest de prindere a unui obiect, de exemplu o cana. 33% din puterea si stabilitatea prinderii vine de la degetul mic, ceea ce e impresionant.
Cel mai puternic muschi din corpul uman e cel din zona falcii. E un muschi care e lucrat mereu, ori de cate ori mancam, vorbim, chiar si cand ne spalam pe dinti. Muschii maxilarului, falcii sunt capabili sa inchida un set de dinti cu o forta echivalenta cu 21 de kg. Spre deosebire de alti muschi, cel din zona falcii umane nu are nicio problema si rezista foarte bine pana spre 70+ani. Structura sa este atat de bine gandita incat de la nastere pana spre viata de adult tesuturile sufera o multime de transformari doar ca sa ne ajute in viata de adult sa putem face ce dorim cu gura si sa avem flexibilitate maxima.